Bibliothèque du boisé

2014-enpublic-institutional-health-and-research-institution
  • designCardinal Hardy | Labonté Marcil | Eric Pelletier architectes en consortium
  • categorieLibrary
  • site webwww.cardinal-hardy.ca www.architecteslm.com www.lemayonline.com
Share

Designed by the consortium of Cardinal Hardy, Labonté Marcil, and Eric Pelletier architectes, the Bibliothèque du Boisé places the user at the heart of its activities, creating a living space for people to come together or for individual contemplation. The jury was unanimous in its choice of this winner: the library’s mission was brilliantly rendered. Located between Thimens Boulevard and Marcel-Laurin Park, the 5,000 m² Bibliothèque du Boisé offers visitors a variety of access pathways from where they can discover and explore both intimate and dramatic spaces.

From the exterior, an imposing wooden “hull” envelops the glass prism of the library. It undulates gently in both plan and section to create different angles, thus controlling the light that’s admitted into the building and acting as an acoustic barrier. It slices through into the interior, folding right out to the ground floor, connecting the library’s levels and creating visual reference points. Visual links between the levels in the different user areas are also featured in a number of places, reinforcing the communal character of the building. The jury noted the judicious use of colour both as an element of identification and for whimsical and/or calming effect. A visitor in search of information need only follow the red: reception desk, reader help desk, and computer desks are all adorned in this colour. Each user group is colour-coded to distinguish it and make it easy to identify in the space. And playful accents of the colour attributed to each area can also be found in that space’s furniture.

  • designCardinal Hardy | Labonté Marcil | Eric Pelletier architectes en consortium
  • categorieLibrary
  • site webwww.cardinal-hardy.ca www.architecteslm.com www.lemayonline.com
Share