Clinique D Diaphane

2015-eninstitutional-cultural-public-health-and-research-institution
  • designL. McComber
  • categorieHealth and Research Institution award
Share

“Sanitized yet warm…”“A good choice of materials, well-equipped rooms with sober yet effective signage…” The jury was effusive in its praise of the Clinique D design project by architectural firm L. McComber.The role of light, an essential ingredient in many dermatological treatments, was the starting point for the project. The ceiling was exposed and room partitions were rethought, with the entire space being treated as a free plan onto which were added the clinic’s various functions. The lines are pure and airy. What had once been a dark and soulless commercial building in Laval has been completely transformed. We have been transported somewhere else. The strong presence of wood and the exposed ceiling are bold design elements. Wood can be found on the ceiling, walls, doorframes and the large, central U-shaped reception desk. Enveloped in immaculate white, the space is punctuated with opalescent glass partitions that let natural light filter in.The phototherapy machines stand impressively behind the reception, behind curved frosted glass enclosures. Another positive: the project included sustainable construction details. The furniture, for example, is made in Laval from locally harvested solid ash and is oiled for long-term durability. The existing concrete floor was polished and sealed with a low-VOC-content product. With its quality architecture and profusion of light, the Clinique D Diaphane project is a success in every respect.

  • designL. McComber
  • categorieHealth and Research Institution award
Share