Collège Bois-de-Boulogne’s Ignace-Bourget building

2015-enhotel-public-area-and-recreational-facility
  • designHéloïse Thibodeau, architecte Inc.
  • categorieRenovation of public areas
  • site webhtarchitecte.com
Share

The refit of the Collège Bois-de-Boulogne’s Ignace-Bourget building sought to reflect the identity of the college and its values. The goal was to revamp the flow of traffic and occupation of space in a way that was both fluid and natural, by creating relationships between the different spaces. The main hall, cafeteria, student association rooms, café and outdoor terrace were all located in proximity to one another, but were all unconnected. An open walkway and massive stairway now link the ground floor to the floor above as well as to two previously isolated areas onthis upper floor. The demolition of another stairway made it possible to open up the terrace and the entrance hall. A motorized system of acoustic slats in the ceiling allows the hall to be transformed into a versatile exhibition space. Once opened and related to one another, these spaces were brought to life with vivid colours. The jury liked that original features, such as the wood wall, round lighting fixtures and brick walls, were preserved, and bestowed Héloïse Thibodeau, architecte Inc. with the Public Area award for this renovation project.

  • designHéloïse Thibodeau, architecte Inc.
  • categorieRenovation of public areas
  • site webhtarchitecte.com
Share