Complexe Sportif Saint-Laurent

11e-edition-en11th-edition-enhebergement-bien-etre-recreatif-et-accessibilite-universelle-11th-edition-en
  • designSaucier+Perrotte Architectes / HCMA
  • categoriePrix Centre de bien-être, d’entraînement et récréatif
  • site websaucierperotte.com / hcma.ca
Share

Volume measurement, simplicity, homogeneity and dynamism were the compliments jury members made to describe Saucier + Perrotte and HCMA’s new Saint-Laurent Sports Complex. Built between two existing neutral and horizontal buildings, the sculptural architecture of the complex visually and physically links the neighbourhood’s urban spaces. The complex is composed of two angular objects, one prismatic, white and translucent that holds the pool and gyms, the other more horizontal and dark that contains the soccer field.

The two volumes appear to be elevated from the ground, as if the kinetic energy of the complex and its users were lifting it up. They draw the user in and they announce the pathway to the Marcel-Laurin neighbouring park. On the poolside, the redesigned lighting plan on each side of the basin clears the pool from conventional lighting and adds movement to the space. The jury rewards the creativity of the project for enhancing the viewer’s consideration of design as well as the mastery of volumes, materials, colours and lighting, inside and out.

  • designSaucier+Perrotte Architectes / HCMA
  • categoriePrix Centre de bien-être, d’entraînement et récréatif
  • site websaucierperotte.com / hcma.ca
Share