Droit diaphane

2015-enoffice
  • designJean-Maxime Labrecque, architecte
  • categorieOffice Space, 5,000 sq. ft. or less award
Share

The cornerstones of this remarkable project are a continuous rapport with light and an original concept that nevertheless remains true to the spirit of the client. The strength of this project lay in being able to transform a dark, conventional law office into a sleek, bright space using simple means and with a limited budget. The design approach was to make two slight modifications to the alignment of existing irregular and slightly curving partitions, onto which a metal skin of perforated steel was then laid. The new surface would create a play of diaphanous light, in addition to providing greater privacy—a request made by the Quebec Bar (Barreau du Québec). Architect Jean-Maxime Labrecque sanded then polished the previously painted concrete floor, to restore its original, industrial appearance. The anodized aluminum workplace furnishings were custom made, the white of the desks contrasting with the imposing black of the conference room, which is dominated byan extraordinary play of light. The effect is a neutrality well suited to the practice of law. The space speaks for itself: the new look is both strong and subtle, and extraordinarily luminous.

  • designJean-Maxime Labrecque, architecte
  • categorieOffice Space, 5,000 sq. ft. or less award
Share