In suspension – ex-aequo

2015-enresidential
  • designNatureHumaine
  • categorieResidential Space, 1,600 to 3,200 sq. ft. award
Share

A brother and sister, both athletes, share this apartment that occupies the two top storeys of a Montreal building. The floor separating the two levels was removed, creating a wide-open space containing large, brightly lit common areas offering great freedom of movement. Two large boxes,adorned with unfinished plywood panels, each containing a bedroom and a bathroom, appear to be suspended in mid-air, separating the space and thereby creating three distinct gaps. The central gap has been turned into a physical exercise room, complete with a pair of gymnastics rings suspended from the ceiling and an exercise bar mounted on the wall. The white walls, black cupboards and grey floor create a neutral backdrop that allows the wooden bedroom cubes to stand out. Yellow and turquoise provide pops of colour in this dazzlingly understated environment. The jury was won over by the extraordinary play of volumes and the interesting use of materials to define the space. They also noted the imaginative reconfiguration of the two levels and the solutions offered for the particular needs of the occupants.

  • designNatureHumaine
  • categorieResidential Space, 1,600 to 3,200 sq. ft. award
Share