La Chèvre – ex-aequo

2015-enresidential
  • designAtelier Pierre Thibault
  • categorieResidential Space, 1,600 to 3,200 sq. ft. award
  • site webpthibault.com
Share

Like a mountain goat perched on a hillside, the house is anchored on a steep slope at the forest’s edge. To merge this project into the landscape, the designer adapted its shape to the ground and did not exceed two floors. The house takes form in several volumes, each of which houses a distinct function and benefits from a unique and magnificent view of the exterior panorama.The different spaces are connected one after another,creating dynamic patterns of circulation, moving from introverted to open spaces. Because the house is in close relationship with its surrounding vegetation, the layout is minimalist, with the landscape providing an artful backdrop. As massive and opaque from the outside as it is open and airy from the inside, the project features an omnipresence of wood as a primary material—a judicious choice that was noted by the jury, who cited its harmony with the natural context. Also commended were the guardrails made of glass, allowing unimpeded views of the majestic scenery. Well structured and organized, Atelier Pierre Thibault’s La Chèvre was honoured with theResidential Space, 1,600 to 3,200 sq. ft., award, ex-aequo.

  • designAtelier Pierre Thibault
  • categorieResidential Space, 1,600 to 3,200 sq. ft. award
  • site webpthibault.com
Share