La Héronnière – ex æquo

2015-enresidential
  • designAlain Carle Architecte
  • categorieResidential Space, 3,200 sq. ft. or more award
Share

La Héronnière was designed according to the principles of upcycling, or reusing or recycling waste to create an object of value through the artist’s poetic intervention. The clients were a young family with two children, who wanted a house that would represent their values and desire to live in a natural setting, in harmony and in symbiosis with the site, which would be the “host.” They provided the architects with a list on non-negotiable environmental requirements. One example of the application of this principle is the design of the kitchen/dining area, with its unconventional counter arrangement, which was placed at the heart of the home. A small greenhouse was attached to this space in continuity with the big bay window on the southwest side, to conserve seeds from outdoor crops during the fall to prepare for sowing during the winter. The result of this conceptual approach is an utterly unique home of stunning beauty. Among other elements, the jury commented on the innovative sliding wall, the stairway as object, and, particularly, the sculptural quality of the space. In addition to these attributes must be mentioned the exceptional sense of communion with the wooded landscape through the big bay windows and the thoughtful layout of the various living spaces over two levels. The home is truly a revolutionary, yet completely aesthetic, demonstration of sustainability.

  • designAlain Carle Architecte
  • categorieResidential Space, 3,200 sq. ft. or more award
Share