Le Saint-Jude

2013-enhotel-public-area-and-recreational-facility
  • designTBA / Thomas Balaban Architecte
  • categorieSpas
  • site webT--B--A.COM
Share

A turn-of-the-century church, occupying a busy stretch on St-Denis Street, has found a new vocation: body worship. The team from TBA / Thomas Balaban Architecte who had carte blanche for the design of spa Le Saint- Jude, has once more eschewed symbolic pitfalls while retaining the building’s heritage.

The structure’s height allows for a play of volume, at times vertiginous, at times intimate. The transition to its new interior personality is carried through smoothly, with natural light pouring through the original windows.

Textures, as well as spaces are used to illustrate the various activities: for the exercise room and the reception area transparent or tinted glass, clear lines and bright lighting. For intimate relaxation spaces, semi-translucent partitions, cozy lighting and an immaculate cocoon. In the hamman, the steam diffuses light through the lush green room of dark mosaic walls. In white spaces, a vivid color, rare and precious, gushes through a window in a stream of lemon burst, a red vein pulsates between volumes, and the green volutes of the lounging chairs harmonize with the greenery.

Local artisans assembled renewable materials such as wood, whose gray patina will blend in with the stone over time, to rejuvenate this building that preserves its original vocation of peaceful gathering.

  • designTBA / Thomas Balaban Architecte
  • categorieSpas
  • site webT--B--A.COM
Share