Lebourgneuf community centre

2015-eninstitutional-cultural-public-health-and-research-institution
  • designCCM2 architectes
  • categorieUniversal Accessibility award
Share

The architects wanted to avoid the ‘bunker’ look we see all too often in gyms. So they opted to organize the space around a central circulation area, open on two levels. The plan would allow abundant natural light to penetrate inside. In addition, this project stands out for its contribution to universal accessibility. For people with impaired vision, navigating through the building is aided through the use of solid, bright colours to delineate each area, along with oversized, vibrant signage that announces each locale. This graphic treatment was present in the original design idea. The jury was pleased to note the attention given to providing a space that would be inclusive of all the centre’s clientele and felt that this project went a step further in reinforcing the principle of accessibility. One detail of note is that the accessibility is not only physical but also tactile in nature. While this centre was designed to accommodate people with physical impairments, its qualities benefit everyone.

  • designCCM2 architectes
  • categorieUniversal Accessibility award
Share