Mamie Clafoutis

2015-enrestaurant-and-bar
  • designLEMAYMICHAUD Architecture Design
  • categorieCafé award
Share

A neighbourhood bakery was revamped to provide a homey, welcoming experience. The owners of the most recent Mamie Clafoutis location wanted to offer their patrons bread, certainly, but also a space where they could enjoy a quiet meal and linger over a cup of coffee. The environment is modern, but a multitude of elements pop out to distinguish this coffee shop from what might have ended up like so many others. Many of the decor details are nods to the quaint charm of period country cottages. Deftly handled, this subtle allusion to another age is actually a contemporary reinterpretation of traditional elements. It is most notable in the strips of eclectic, patterned wallpaper, which are artfully arranged on one wall and the ceiling, the pristine white piano, and the wall of judiciously mismatched rough wood beams. There are distinct zones, inviting customers to wander around, work or just hang out. From the attractive counter space to the large dining table and cosy table-for-two corner, the various secondary spaces provide ideal niches for foodies and workers, and both young and not-so-young patrons.

  • designLEMAYMICHAUD Architecture Design
  • categorieCafé award
Share