Smith Vigeant Architectes

11e-edition-en11th-edition-enetablissement-institutionnel-culturel-et-public-11th-edition-en
  • designSmith Vigeant Architectes
  • categoriePrix Développement durable / Prix Valorisation du matériau bois dans un design intérieur - institutionnel
  • site websmithvigeant.com
Share

A reassembled landscape: that’s what Smith Vigeant Architectes offers with the Parc national des Îles-de-Boucherville’s discovery and service center. The buildings’ structure, made entirely of wood, honours the essences found in nature nearby. Thus, the Eastern Cedar is used as an outer cladding (in natural finish) and interior cladding (varnished or bleached), evoking the duality of the bark and sap- wood, whereas the reception counter is made of white oak and yellow birch.

The project, which reflects and respects its environment, was created with sustainable development in mind, in line with its role as a gateway to nature. The curved architecture minimizes the imprint on the soil and facilitates the visitors’ path. The bioclimatic fac- tors taken into consideration (orientation in terms of the sun, natural ventilation) allowed energy costs to be significantly reduced. Whether from an aesthetic point of view, or simply functionality, this project fits seamlessly into its surroundings, brilliantly fulfilling its role as a showcase building for the SÉPAQ’s network.

  • designSmith Vigeant Architectes
  • categoriePrix Développement durable / Prix Valorisation du matériau bois dans un design intérieur - institutionnel
  • site websmithvigeant.com
Share