Val-Jalbert Belvedere

2015-enmiscellaneous
  • designAtelier Pierre Thibault
  • categorieMiscellaneous
Share

The revitalization of the historic village of Val-Jalbert aims to enhance the architectural integration of the past and the present. This is why the hydroelectric plant, the focal point of the place, was developed as a touristic trail sheltered by a perforated wooden lath envelope. The wooden lath system not only allows the integration of the trail around the plant but also filters the natural light in order to avoid overheating during summer.The magical quality of the play of shadows created by the slatted wooden structure adds to the unique sensory experience of the site. The trail offers year-round scenic views of the landscape and the impressive Ouiatchouan River, created by a succession of suspended lookout points resembling perches. Just as nature has grown through the ruins of the pulp company, the lattice facade will allow the surrounding vegetation to climb and eventually conceal this great belvedere on the site. The jury was enamoured with the mysterious atmosphere created on this post-industrial site. They called it, simply, beautiful, poetic, enchanting and possessing its own unique aesthetic. The Val-Jalbert Belvedere project is a fine example of contemporary design enhancing the beauty of the last century.

  • designAtelier Pierre Thibault
  • categorieMiscellaneous
Share